První společenský ples a III. Masopust

27.04.2013 16:20

První farní - společenský ples a již tradiční masopust

     V loňském roce při zkouškách sboru Laurentius nás napadlo uspořádat farní společenský večer nebo přímo ples. Nápad to byl dobrý, ale zorganizovat takovou věc není jednoduché a člověk tomu musí věnovat dost času. Tak jsem si řekl, že když se najdou lidé, kteří nám pomohou,  ples uděláme.  Hned od začátku jsem chtěl, aby to nebyl pouze uzavřený farní ples, ale aby to byl ples pokud možno ve spolupráci s více organizacemi, otevřený pro všechny lidičky, a to nejen z obce. První, kdo se rád připojil, bylo místní občanské sdružení a místní škola. Datum bylo určeno tak, aby to bylo před masopustem a zároveň aby si tyto dvě naše akce nekonkurovaly.

     Začátkem ledna se tedy na Dlouhém Mostě uskutečnil první společenský ples pod hlavičkou farnosti, občanského sdružení a školy. O tom, že zájem byl, svědčilo i to, že pár dnů před stanoveným termínem plesu už byly všechny lístky vyprodány. Na plese nesmělo chybět předtančení profesionálů z taneční školy, každý měl také možnost i vyhrát nějakou tu sladkou odměnu.

 

     Ani ne za měsíc poté se uskutečnil již tradiční masopust v maskách, který jsme pořádali společně s místními hasiči již po třetí. Letos byly bohaté vepřové hody a spousta klasických českých sladkých dobrot. Večer se uskutečnila masopustní veselice. I přes to, že byla masopustní sobota tak náročná, sešli se v neděli ráno opět mnozí z nás na nedělní mši svaté.

 

    Pořádat ples nebo masopust má jednu velkou výhodu. A sice, že se člověk setká se spoustou lidí, kteří normálně o církev nebo o kostel nezavadí. Těmto lidem se tak naskýtá možnost neformálně se ptát a zajímat se o kostel i o víru jako takovou. Že takovéto akce mají smysl, potvrzují naši dva prekatechumeni, kteří letos o první neděli postní vstoupí do svého katechumenátu a začnou se připravovat na svůj křest. Tyto akce také mohou být a pro nás i jsou finančním přínosem, ze kterého se pak dají platit například sladkosti pro děti jako odměny při jiných akcích, jako je třeba Noc kostelů, která nás letos také ještě čeká.

 

Michal Olekšák